Играчки, които повишават интелекта на детето: Simba Toys

Дървен Ролбан Къща Simba toys | smartliving.bg

Как можем да спомогнем за по – бързото умствено развитие на нашето дете

Какви играчки тррябва да купуваме и на какви игри да играем. Според някои психолози децата се интересуват повече от самото действие, което върши играчката, отколкото от крайния резултат на въпросното действие. Затова бебетата не се нуждаят от скъпи неща.

Ако дадена играчка е интересна за вас, има голям шанс тя да привлече вниманието и на малчуганите, защото те учат най-добре посредством наблюдение и подражание.

Ето кои са играчки, които освен щастие носят и знания на мъниците.

Плюшени играчки

Те са без аналог в детското съзнание.

Докато са малки, децата обичат да изследват – в това число материи, форми, размери.

Всички плюшки дават именно тази възможност. Те привличат малчуаганите с пухената си същност и с лекота успяват да се озоват в малките им топли прегръдки.

Емоциите провокират ученето

Малчуганите се привързват към малките си приятели, които ги учат как да поемат отговорност и да полагат грижи. Децата развиват умствените си способности, влизайки в ролята на родители. Това е предизвикателство, което им се явява под формата на игра. Те хранят своите играчки, приспиват ги, преобличат ги и тн.

Социалната им роля се променя и от деца те стават възрастни. Плюшените играчки събуждат чувства като любов, съчувствие, емпатия, загриженост и много други, които изграждат малкото човече като емоциаонално интелигентен възрастен.

Книги-игри

За най-малките любопитковци има меки бебешки книжки от плат, които са техните първи стъпки към развитието на сетивата. Те са леки и приятни на допир, за да не чувстват малчуганите никакъв дискомфорт при играта с тях.

Когато изучат съдържанието на този вид книжки и ги надраснат, можете да продължите развитието им с книги-игри. Техните истории не само възбуждат неукротимо въображението, но и логиката. Те учат децата да мислят и да разсъждават. Можете да играете заедно с тях, защото ще сте им чудесен учител.

Дори и да не могат да четат все още това не означава, че не трябва да им купувате книги с приказки.Прекарвайте време с тях и им четете винаги, когато ви се отдаде възможност. Малчуганите се ориентират по красивите рисунки и запомнят историята. Така тренират паметта си, наслаждавайки се на гласа ви. Любовта към книгите отключва любовта към четенето, а любовта към четенето – тази към мисленето.

Книгите със загадки са добра прелюдия към бордовите игри. Те са подходящи за по-големи деца, но безспорно развиват куп важни качества като:пресметливост, планиране, търпеливост, развиване на стратегии и други,

Пъзели

Според някои учени пъзелите са сред малкото занимания за деца, които успяват са активират едновременно и двете полукълба на мозъка. Това важи както за дясното, отговарящо за креативността, емоциите и интуицията, така и за лявото, от което водят началото си логиката, аналитичността, науката и езиците.

Пъзелите със сигурност повишават детското IQ

С тяхна помощ се развиват различни “меки” умения като например разрешаването на проблеми. В случая пъзела е проблемът, който ще бъде разрешен, когато детето постави всяка част на съответното й място. Децата развиват интелекта си и чрез подобряване на координацията между очите и ръцете.

При по-малките от тях често се наблюдава желание да поставят дадена част от пъзела на място, което не е предназначено за нея. Те опитват отново и отново, докато не огледат по-добре съответното място и не достигнат до извода, че само с упорито опитване няма да стане. Преживяванията градят опита и развиват детския ум.

Лабиринти

Наравно с пъзелите лабиринтите също отлично развививат когнитивните умения на детето. Те му помагат подсъзнателно да се ориентира в околния свят и да търси винаги най-добрият изход от ситуациите. Лабиринтът показва нагледно на детето какво е това нещо “предизвикателство”. Често малчуганите го осъзнават на много по-късен етап от развитието си.

Днес, за да привлекат вниманието на мъниците към лабиринтите, производителите на играчки измислят всякакви разновидности и шарки. Лабиринтите учат децата да търсят и да следят определени модели, и да намират нови начини за разрешаване на казуси.

Този вид играчки могат да са разделени по тематики, когато са предназначени за най-малките. Например целта на конкретен лабиринт може да е да запознае детето с различните геометрични фигури или животните, които живеят на двора.

Конструктори

Конструкторите могат да се приемат като пъзели в по-свободна форма. Независимо дали строят фигура, показана на опаковката или използват само собственотот си въображение, децата подреждат пъзел. Създавайки сграда, животно или каквото и да е, мъниците въдворяват ред сред хаоса и именно в това е тайната на реденето на пъзели и конструктори.

Във всичките си форми и разновидности конструкторите са чудесни учители за малчуганите. Те ги учат, че разпадането на кулата не е краят на света и може да се приеме без излишна драма. Всяка разрушена конструкция може да се построи отново. В този случай конструкторите развиват детският характер, поощрявайки го в постоянство и да не се отказва.

Тези играчки стимулират лявото полукълбо, давайки реална представа за понятия като: количество, обем, симетрия и тн. Правят същото и за дясното, образовайки по отношение на интуиция, творчество, въображение.

Всички тези играчки стимулират детското усъвършенстване дори по-добре, когато се изполват заедно. Покажете на мъниците как да ги комбинират. Ако детето е построило крепост с блокчета на конструктор, то малките плюшени играчки могат да са обитателите й.

Simba Toys умни игри за деца

Отделяйте време за децата. Те имат най-силна нужда от него, докато са още малки

Бъдете активна част от ежедневието им. Вашата подкрепа и упора са от първостепенна важност за тяхното спокойствие, а оттам и интелектуалното им развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *